Παιδιά και έκθεση στον ήλιο: μέτρα προστασίας

Η ηλιοφάνεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και οι βλαπτικές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο έχουν πλέον γίνει ορατές στο ευαίσθητο δέρμα των παιδιών αλλά και στους ενήλικες. Η ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αυξημένη στα παιδιά διότι οι στιβάδες του δέρματος είναι λεπτότερες και η περιεκτικότητα νερού είναι υψηλότερη σε σχέση με το δέρμα των ενηλίκων. Επίσης η ποσότητα της μελανίνης στα βρέφη/παιδιά είναι μικρότερη ανά επιφάνεια δέρματος.

Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (UVA και UVB) έχει επιβλαβή δράση όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στα μάτια και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο δέρμα οι επιπτώσεις είναι άμεσες όπως το έγκαυμα και απώτερες όπως το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος). Η εμφάνιση του μελανώματος σχετίζεται με τη διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο και τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία.

Από την άλλη, η λογική έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την σύνθεση της  βιταμίνης D από το δέρμα που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδιατρικής (AAP) για την ηλιοπροστασία και την αποφυγή του ηλιακού εγκαύματος στα παιδιά είναι οι εξής:

  • Αποφυγή έκθεσης των βρεφών < 6 μηνών στον ήλιο καθώς το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10.00 π.μ. και 16.00 μ.μ. , όταν οι ακτίνες UV είναι πιο έντονες.
  • Αναζητείστε ένα ακτινοσκιερό μέρος για τις δραστηριότητές σας όταν είναι εφικτό.
  • Τα ρούχα και το καπέλο μπορούν να προστατέψουν το δέρμα. Ντύστε τα παιδιά σας με ελαφριά, βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν το σώμα. Το καπέλο πρέπει να είναι πλατύγυρο, να καλύπτει δηλαδή το πρόσωπο, τα μάτια και τον αυχένα. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ρούχα με υψηλό δείκτη προστασίας (UPF 50).
  • Φορέστε στα παιδιά γυαλιά ηλίου με UV προστασία.
  • Χρησιμοποιείστε άφθονη ποσότητα αντιηλιακού γαλακτώματος με δείκτη προστασίας SPF από τουλάχιστον 15 έως 50, ιδανικά 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
  • Επιλέξτε αντιηλιακό γαλάκτωμα ευρέος φάσματος (προστασία έναντι UVA και UVB ακτινοβολία) με φυσικά φίλτρα. Τα αντιηλιακά γαλακτώματα με φυσικά φίλτρα αντανακλούν τις ακτίνες UV και παρουσιάζουν λιγότερες δερματικές αντιδράσεις. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι ότι συνήθως σχηματίζουν ένα άσπρο παχύ φιλμ πάνω στο δέρμα μετά την εφαρμογή τους. Αντίθετα, τα αντηλιακά με οργανικά φίλτρα απορροφούν τις UV και εκλύουν θερμότητα , είναι περισσότερο ανεκτά κοσμητικά , είναι ασφαλή για τον οργανισμό , στα μειονεκτήματά τους όμως ανήκουν το περιορισμένο φάσμα απορρόφησης ακτινοβολίας UV, οι περισσότερες τοπικές δερματικές αντιδράσεις κατόπιν εφαρμογής τους και ο περιορισμός στην χρήση τους στη βρεφική ηλικία.
  • Εφαρμόστε το αντιηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες επειδή οι επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε σε περιοχές του σώματος που ξεχνάμε όπως τα αυτιά , τα μάτια, τα χείλη, ο αυχένας και τα πέλματα.
  • Ανανεώστε το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες ή ακόμη συχνότερα μετά το κολύμπι, την εφίδρωση ή το σκούπισμα.
  • Φροντίστε να ενυδατώνετε συχνά τα παιδιά με αρκετή ποσότητα νερού για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Μετά την έκθεση στον ήλιο περιποιούμαστε το παιδικό δέρμα με ενυδατικό γαλάκτωμα.

Τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο είναι απλά και εύκολο να τηρηθούν. Με την τήρησή τους τα παιδιά μας μπορούν με ασφάλεια να χαρούν τον ήλιο και να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, απολαμβάνοντας τη θάλασσα, το παιχνίδι και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Ας αποτελέσουν λοιπόν τρόπο ζωής για όλη την οικογένεια ώστε να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τα παιδιά μας!